söndag 14 april 2013

Kom igen då klättergymmen, agera!



Jag har klättrat i drygt fyra år nu. När jag började så hade jag förmånen att redan känna några klättrare som tog sig tiden att gå igenom både säkerhet och grundläggande tänk på repväggen OCH boulderväggen.
Under dessa fyra år så har sporten växt lavinartat och klättergymmet är nu synonymt med ett vanligt gym i många avseenden. 
Tydliga regler och rutiner existerar för repkättring (dvs. introduktionskurser, grönt kort, rött kort etc.) vilket är kanon! 
Men på bouldermattan finns inga motsvarande säkerhetsåtgärder vilket är helt oacceptabelt enligt mig. 
På mattorna springer små barn, andra ligger bekvämt utbredda på madrasserna som om det vore sängplatser, plötsligt klättrar någon precis nedanför en själv när man kommit halvvägs uppför väggen eller så står de och “köar” rakt under utan en endaste tanke på fallrisken.

Jag kommer till gymmet för att få klättra, socialisera och ha roligt! INTE för att behöva agera sur trafikpolis och klättra med ögon i nacken men jag vill inte ha någons (framförallt ett litet barns) liv på mitt samvete.

Varför denna brist på uppstyrning från gymmens sida? Detta är inget påhopp mot något enskilt gym utan har upplevt både farliga och frustrerande ögonblick på samtliga klättergym i Stockholm.
Ett förslag är att börja med registrering och genomgång för varje nybörjare som vill prova på att klättra. 

  • Registrering är smidigt för att kunna kolla upp om personen i fråga har deltagit i en genomgång tidigare, då bör detta synas i datasystemet med sökning på tex. personnummer. (Fördelaktigt om det på något vis går att då till ett externt system som delas på alla klättergymmen, kanske en uppgift för Svenska klätterförbundet)


  • Genomgång bör innehålla; fall-teknik i bouldering, uppförande på väggen, mattan och i hallen generellt. Utöver detta blir det även roligare om man får en kort introduktion i tejp-grader och kanske grundläggande teknik. 

Föräldrar med små barn kan inte heller förväntas ansvara för de små om de själva inte har någon kunskap/erfarenhet av klättring. De ser en matta och verkar tänka “lekplats” vilket det kan vara om det sker under kontrollerade och övervakade förhållanden men som sagt, inte en plats där man "lossar kopplet och rastar valpen".
Barnen ska självklart få prova på och ha roligt men det är inte kul särskilt länge om de får en vuxen fallandes okontrollerat över sig. 
Än så länge känner jag, tack och lov inte till några allvarligare olyckor på bouldermattan men varför vänta tills detta inträffar? (Vilket det garanterat kommer att göra förr eller senare!) 
Varför det inte inträffat ännu är förmodligen till stor del på grund av att erfarna klättrare just hoppar in och flyttar på folk, endast klättrar med 50% fokus på klätterväggen och andra hälften på vad som händer runt omkring.

Om klättring som sport fortsätter att öka i popularitet (vilket jag tror och hoppas på) så kommer riskerna enbart att öka. Att upprätta säkerhetsrutiner redan nu underlättar och förebygger framtida problem och risker.



2 kommentarer:

anton sa...

Det handlar tror jag främst om att gör klättring tillgängligt för nya klättrare. Om man kräver kurser för bouldring också så kommer nya potentiella klättrare behöva lägga massa pengar på att ens få prova. Alla har inte samma tur dig att de känner folk som är erfarna och att införa någon slags tvång på utbildning när man ska bouldra kosta hallarna en hel del pengar då nykomlingar stöts bort av säkerhetsregler. Barn finns det redan ett förbud mot och det brular nästan alltis tas upp att man ska se till så man inte har någon ovanför sig om nya människor är intresserade av att bouldra.

Unknown sa...

Jag förstår din poäng ang. pengar men jag hade inte tänkt att en säkerhetsintroduktion inte behöver vara längre än kanske 5-10 minuter och bör därför inte heller kosta mer utan vara något som alla nybörjare får gå igenom första gången.
MEN, mina förslag är enbart förslag och i slutändan är det upp till klätterhallen.
Problemet återstår och jag är rädd att det kommer att
växa i takt med antalet nybörjare.
Det är ju jättebra att du blivit informerad om allmän säkerhet vid bouldering men jag tror inte att det riktigt räcker att påpeka det i en kort mening i kassan, hade det räckt så skulle vi inte ha något problem. / Elina